Kennis is belangrijk!

Veel jongens en wat minder meisjes dromen ervan om met een luchtbuks te mogen schieten. Vaak worden zij in hun jeugd met luchtgeweren geconfronteerd die (in het buitengebied) in veel huizen en boerderijen wel op ergens zolder liggen of in de schuur hangen. Later kunnen ze besluiten om er zelf een aan te schaffen en er mee aan de slag te gaan. Veelal gaat het om schieten op blikjes of doelkaarten samen met familie en vrienden en het plezier zit ‘m vooral in het spel. Uiteindelijk belandt dit geweer op zolder en wordt af en toe weer van stal gehaald om wat in het rond te knallen.

pab_quebrararmasVerreweg de meeste geweren worden voor dit doel gekocht. Hoewel het een verspilling lijkt, is het dat allerminst. In vrijwel alle gevallen wordt plezier beleefd aan het onder de knie krijgen van de vaardigheid om iets te kunnen raken. Het wordt een verspilling als de schutter teleurgesteld raakt en het geweer uit frustratie aan de kant gooit. Zonder goede informatie zal dit met grote waarschijnlijkheid gebeuren.

Air-rifle-shooting 2Getalenteerde jonge schutters kunnen in de ban raken van de schietsport. Zodra ze de stap zetten om zich aan te melden bij de schuttersvereniging zullen ze merken dat ze hun achtertuinbuks beter thuis kunnen laten. Wedstrijdgeweren zijn heel anders en zijn toegespitst op het in verenigingsverband schieten. Deze lenen zich niet voor het met de familie op blikjes knallen. Ook in dat geval belandt het eerste geweer op zolder. De kans is wel groot dat de sportschutter het luchtgeweer af en toe van stal haalt om (nu met kennis van zaken) zijn kunsten aan familie en vrienden te tonen.

Reclame
Uw advertentie?

Dan is er de niet te onderschatten doelgroep die een luchtbuks willen kopen om er problemen met ongedierte (meestal ratten) mee op te lossen. Dit is verboden in de Flora en Fauna Wet omdat een luchtbuks niet wordt genoemd als toegestaan middel voor rattenbestrijding. Bovendien is aannemelijk dat het geklungel met luchtbuksen onnodig dierenleed veroorzaakt, waarmee ook het imago van de schietsport beschadigd raakt. Kennis kan helpen om deze praktijk te ontmoedigen.

Doelplaat 3De mogelijkheid om raak te kunnen schieten is om meerdere redenen aantrekkelijk. Het leertraject is leuk en uitdagend zeker als theoretische kennis beschikbaar is en kan worden vertaald naar vaardigheden. Voor de potentiële sportschutter die in de achtertuin alle blikjes op geweldige afstanden omschiet of op doelkaarten altijd op de roos schiet is dit een mooie opstap naar het wedstrijdschieten.

Verder lezen…

Handboek luchtbuksen