Red Dot Richtkijker

Red Dot ScopeEen red dot sight is een aanduiding voor een richtkijker die niet vergroot en die werkt op basis van een reflectie van een rode of groene Licht Emitterende Diode (LED). In de basis wordt een doorzichtig gebogen glas gebruikt dat iets spiegelt, zodat het lichtpuntje van de LED zichtbaar wordt in het beeld wat je door het glazen venstertje ziet. De inrichting is zo dat de rode punt in lijn blijft met het wapen.

In het schema hierboven is dit in beeld gebracht. Bijzonder aan zo’n kijker is dat er vrijwel geen parallax-afwijking optreedt. AIM-RT4-01Omdat het niet uitmaakt hoe je in de kijker kijkt en omdat er geen sprake is van een vergroting kun je met twee ogen richten. Ook hoef je niet scherp te stellen en maakt het niet uit hoever het oog van de kijker verwijderd is. De kijker wordt vooral gebruikt in situaties waarin snel geschoten moet worden zoals bij paintball of in de jacht, op niet al te grote afstanden. Voor de achtertuinschutter die op een specifieke afstand schiet of binnen de point-blank (zie ballistiek) kan de Red Dot kijker een prima richtkijker zijn.  De kijker is ook geschikt voor montage op een luchtpistool.

hk3205-rd30Er zijn twee uitvoeringen van de red dot kijker. Dat de basis variant met een holle spiegel zoals hierboven weergegeven en er zijn ook exemplaren die in een buis zijn verwerkt. Deze zijn gesloten aan beide zijden zijn zijn daardoor bijzonder robuust. Sommige zijn dan ook weer voorzien van lenzen en een vergroting, maar dan heb je een combinatie van een telescoopkijker en een red dot kijker.

Reclame
Uw Reclameboodschap?…

Een Red Dot kijker werkt goed op een luchtbuks en kan relatief ver van het oog worden geplaatst. Door het ontbreken van een parallax is het mikpunt (rode punt) ook het trefpunt. De eenvoudige exemplaren kun je niet gemakkelijk instellen op verschillende afstanden. Ook is er geen mogelijkheid om te corrigeren (op puntjes op het draadkruis) zoals in een normale richtkijker. Dat maakt dat deze kijker minder bruikbaar als je doelen op verschillende afstanden nauwkeurig wilt raken.

Einde terug naar…

Handboek luchtbuksen