Ontwikkelingen of luchtkastelen?

Door: Stephan Somhorst (16 jan 2014)

Op de website van achtertuinschutter.nl in het menu onderwerp luchtbuksen wordt een indeling van soorten luchtbuksen gegeven op basis van de spantechniek, de veerbuks, PCP, CO2 buks en pompbuks. Deze verschillende spantechnieken zijn in de loop der jaren ontstaan en hebben een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. Ook op andere gebieden heeft de luchtbuks ontwikkelingen doorgemaakt, zoals het gebruik van kunststof kolven, “specials”, uitbreiding van het aantal verkrijgbare kalibers,  het gebruik van kogelmagazijnen enz. Met dit artikel probeer ik naar die ingezette (nabije) toekomstige ontwikkelingen van de luchtbuks te kijken en een aantal van die ontwikkelingen te herkennen en te benoemen.

Differentiatie naar doelgroep.
De laatste jaren zien we een steeds verdere uitsplitsing van luchtdrukwapens die door de makers worden aangeprezen voor verschillende gebruikersgroepen. Was de ontwikkeling eerst van technische aard, namelijk van knikloopbuks naar een CO2 en pompbuks en later naar een PCP buks en vervolgens een verdere ontwikkeling in de uitvoering van de veerbuks en de PCP buks. Nu zien we de fabrikanten van luchtdrukbuksen een beweging maken naar de verschillende gebruikersgroepen. Diverse erkende match disciplines, field target en hunter field target, jacht, jeugd en biathlon zijn een aantal groepen die je kunt benoemen. Daarnaast ontstaan er groepen schutters die zich specialiseren en verenigen zoals bijvoorbeeld de “100 meter crews”. En misschien ontstaan er straks ook wel schutters die zich specialiseren en verenigen in “action shooting” met (semi-) automatische luchtdrukgeweren of “ extreme big bore schutters”.

Invloeden van andere schietsportdisciplines.
Nu verschillende luchtbuksfabrikanten deze differentiatie in luchtdrukwapens maken en anderen daarin lijken te volgen treedt vervolgens een kruisbestuiving op tussen die verschillende schietsportdisciplines. En dat leidt weer tot vernieuwing en verbetering van de luchtdrukwapens in diezelfde disciplines. In dit artikel vind je voorbeelden van deze kruisbestuivingen terug.

FXairguns VERMINATOR MKII EXTREMEDe FXairguns VERMINATOR MKII EXTREME biedt de mogelijkheid om zowel carbon fibre pijlen (!) mee af te schieten alsook pellets waarbij je de verwisselbare loop nog kunt verlengen met een verlengstuk van 170mm waarmee de totale lengte van het wapen een indrukwekkende 1305 mm wordt.

Spantechniek.
Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving van andere schietsportdisciplines vind ik de Steyr Hunting 5 (link YouTube) van fabrikant Steyr Sport GmbH uit Oostenrijk waarbij je duidelijk de kennis en ervaring bij de bouw en het gebruik van een Biathlon luchtbuks (bijv. de Steyr LGB1 Biathlon) in de spantechniek van dit wapen terugziet.

Steyr Hunting 5 van Steyr Sport GmbH, Oostenrijk
Steyr Hunting 5 van Steyr Sport GmbH, Oostenrijk

Het magazijn van 5 pellets kan zonder de blik van het doel te wenden opnieuw gespannen worden in een hoog tempo.

FX Revolution met retourleiding
FX Revolution met retourleiding

Een ontwikkeling die eigenlijk bij automatische (vuur-)wapens heel gewoon is geworden is om een deel van de energie te gebruiken voor het opnieuw spannen van het wapen. FX Airguns AB uit Zweden heeft ondermeer de FX Revolution op de markt gebracht waarbij de lucht die de pellet aandrijft, uiteindelijk ingenieus gedeeltelijk wordt afgevangen en vervolgens via een retourleiding de volgende pellet in de loop brengt en het wapen opnieuw spant (link YouTube). Een semi-automatische luchtbuks dus.

Design: Military look.

EVANIX GTK290
EVANIX GTK290
EVANIX Sniper
EVANIX Sniper

De tijd dat elke luchtbuks uit geblauwd staal en een houten kolf bestond ligt al een tijd achter ons. Inmiddels wordt er volop kunststof, aluminium en bewerkt staal (bijv. vernikkeld) gebruikt. Deze materialen leveren spectaculaire nieuwe mogelijkheden in het ontwerp van luchtbuksen. De wens om een luchtbuks ondermeer een meer “militair” uiterlijk te geven kan er mee ingevuld worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld van het Koreaanse Meca EVANIX Corp. met de EVANIX GTK290 waarin aluminium wordt gebruikt of de EVANIX Sniper die alleen al door het uiterlijk indruk maakt.

Design: Bullpup ontwerp
De bullpup configuratie is een ontwerp waarbij de trekker zich voor de afsluiter bevindt.

Steyr AUG
Steyr AUG

De eerste configuraties in de vorm van de bullpup vinden we in de vuurwapenontwerpen waarbij de Steyr AUG vaak als succesvol oermodel wordt aangewezen. De systeemkast doet nu dienst als kolf.

EDgun Leyla
EDgun Leyla

De voordelen van dit ontwerp zijn onder meer dat de lengte van het geweer veel korter (25 – 30%) is dan bij een conventioneel wapen met dezelfde looplengte terwijl dit niet ten koste gaat van de nauwkeurigheid waarmee geschoten kan worden. Een ander voordeel is dat het over het algemeen lichter is dan een conventioneel ontwerp.

Kalibr Cricket
Kalibr Cricket

Het schieten met een bullpup is wel wennen, de balans is een andere omdat het zwaartepunt vaak achter de trekker ligt. Onder meer het Russiche EDgun en KalibrGUN Valdey EU s.r.o  leveren diverse modellen in deze uitvoerig.

Deze ontwerpvorm in diverse varianten zal ook bij andere fabrikanten terug gaan komen omdat het een aantal fabricage voordelen biedt t.o.v. een compleet nieuw (model) wapen, men kan immers een reeds bestaande loop en trekkergroep grotendeels hergebruiken.

Een serie proefmodellen van kolven bij EDgun
Een serie proefmodellen van kolven bij EDgun

Kolven anders dan hout
Eenvoudiger vernieuwingen die we kunnen verwachten zijn de aangeboden kolven in diverse kleurtjes en in diverse materiaalsoorten. Hoogwaardig kunststof met een look & feel in bijv. houtmotieven, camouflage-motieven  en rubbertouch. Met name in het lagere prijssegment zul je de grootste variatie in kleuren, modellen en motieven tegenkomen van kunststof kolven.

De prijs ligt aanmerkelijk lager dan de relatief dure houten kolven en het is voor de luchtbuksfabrikanten makkelijker om toch met iets nieuws te komen.

Verschillende kalibers.
Steeds meer luchtbuksfabrikanten bieden steeds meer variatie in het aantal kalibers. Was het eerst 4,5mm of 5,5mm waaruit je kon kiezen, inmiddels is het een waslijst geworden met kalibers waarvan je denkt “hoe is dat mogelijk?”. Ook hierin zullen de luchtbuksfabrikanten elkaar volgen en de volgende kalibers kwam ik nu al tegen;Plaatje 10

4,5 mm         (.177”)
5,0 mm           (.20”)
5,5 mm           (.22”)
6,35 mm         (.25”)
9,0 mm         (.357”)
11,43 mm       (.45”)
12,9 mm         (.50”)

Sam Yang Big Bore 909S .45”
Sam Yang Big Bore 909S .45”
Crosman Rogue .357
Crosman Rogue .357

Grotere persluchtcilinders.
Tja, het ligt voor de hand ook grotere persluchtcilinders toe te voegen aan het bestaande programma. Door gebruik te maken van aluminium en composiet materialen i.p.v. staal kan de persluchtcilinder tot een inhoud van wel 800cc tot 1.000cc groeien, zonder in gewicht toe te nemen groeien. Een voorbeeld is hiervan de EVANIX Monster.

Power.
Er zijn nog steeds luchtbuksfabrikanten die zich proberen te onderscheiden door in te zetten op power, vaak weergegeven door fps. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het Turkse Hatsan Arms Company en het Amerikaanse Crosman. Op de website van achtertuinschutter.nl wordt uitleg gegeven dat meer vuurkracht niet hand in hand gaat met nauwkeurigheid.

 

Maar er zal altijd een markt blijven bestaan voor de groep kopers die gaat voor meer power. Je zou het kunnen vergelijken met een Amerikaanse sportwagen als de Dodge Viper die met een 8.4-liter V10 motor, die 649 pk en 813 Nm koppel produceert en een Duitse Porsche 911 S met een 3,8 liter boxermotor en 355 pk. Op het lange rechte stuk en bij droog weer wint de Viper met gemak. Maar in de praktijk zijn wegen niet recht en ook niet altijd droog. De verfijnde techniek van de Porsche wint het met gemak van de brute kracht van de Viper. En toch worden er nog Dodge Vipers verkocht…. ook hier geldt: meer power is niet altijd beter.

Toepassing van elektronica in luchtbuksen
De snelle opkomst van de airsoft hobby (vanaf 15 januari 2013 ook in Nederland toegestaan) leidt tot een enorm aanbod van airsoft apparaten. Gaan we de elektrische trekkergroepen ook op grote schaal in de luchtbuksen tegen komen ?

En wat te denken van programmeerbare luchtbuksen zoals bijvoorbeeld de Engelse Daystate MK4S. Voordat je hiermee kunt schieten moet je het wapen eerst “aan” zetten met de onderzijde met de “ignition key”.

Daystate MK4s
Daystate MK4s

Wanneer gaan we wat zien?
De snelheid waarmee de diverse ontwikkelingen van nieuwe luchtbuksen op de markt komen zijn in alle gevallen markt gedreven. En met name de kopersmarkten met grote doelgroepen worden het eerst bedient. In onder meer Engeland, Verenigde Staten en Rusland is het jagen met luchtdrukwapens onder verschillende voorwaarden toegestaan. In Duitsland zijn er veel wedstrijdschutters en in Nederland zijn er (nog) geen beperkingen t.a.v. de kracht van het wapen. De potentiële kopersgroepen zijn groot en de fabrikanten zullen hun producten daarop afstemmen.

De komende IWA Outdoor Classics 2014 die wordt gehouden van 7 t/m 10 maart 2014 in Neurenberg, Duitsland zal zeker een aantal van deze ontwikkelingen onthullen. Let op, deze beurs is alleen toegankelijk voor professionals uit de wapenhandelbranche.

Handboek luchtbuksen