Wapenhandel

DiplomaEen luchtbuks kopen kan alleen bij gediplomeerde wapenhandelaren. Vanaf 1997 wordt aan luchtbukshandelaren dezelfde vakbekwaamheid-eis gesteld als aan vuurwapenhandelaren. Omdat de eisen streng zijn en en een flinke inspanning nodig is zijn wapenhandelaren (die zowel vuurwapens als luchtdrukwapens verkopen) het meeste gecertificeerd. Een complicerende factor is dat de LOI sinds 1 juni 2012 gestopt is met de opleidingen “Basisdiploma wapenleer” en “Vakdiploma wapenhandel”. Daardoor ontstaat er een vacuüm in de aanwas van gediplomeerde wapenhandelaren.

Het aantal verkooppunten van met name luchtdrukwapens neemt sinds 1997 af en de achtertuinschutter is voor een luchtbuks vaak aangewezen op (vuur)wapenhandelaren die luchtbuksen er (min of meer) bijdoen. De wapenhandel is een gesloten scene en de meeste beginnende achtertuinschutters voelen zich niet helemaal op hun gemak bij een vuurwapenhandelaar. Het gevolg is dat zij op Internet op zoek gaan naar de luchtbuks die ze willen gaan kopen. Dat is jammer omdat daarmee het deskundige advies van de traditionele wapenhandel wordt overgeslagen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen als “Jopie’s Dump” en “Kees Breda” die zich primair richten op de luchtdrukschutters. Verder zijn (vuur)wapenhandelaren die hun vak serieus nemen ook uitstekende adviseurs voor luchtbuksen. Het is voor een beginnend achtertuinschutter belangrijk om zich goed te laten adviseren over de aanschaf van een luchtbuks en zich niet te veel aan te trekken van hun weerzin tegen vuurwapens. De informatie op deze website is een belangrijke eerste stap. Daarna doe je er goed aan om naar een specialist te gaan voor de daadwerkelijke aankoop. Je hebt dan de gelegenheid om verschillende buksen in de hand te nemen en gevoel te krijgen bij wat voor jou het beste is.

Reclame
Uw advertentie?

In de volgende pagina’s worden de belangrijkste luchtbuks-leveranciers beschreven. De genoemde leveranciers zijn door de webredactie van Achtertuinschutter.nl bezocht en geïnterviewd. Het kost tijd om dit overzicht volledig te maken.

Verder lezen…

Handboek luchtbuksen