“Ready for takeoff”

Metura LogoJohan van Achtertuinschutter op bezoek bij de jongste gecertificeerde wapensmid van Nederland.

In zijn gloednieuwe winkel aan de Hoofdstraat 21a in Albergen tref ik de 25 jarige Teun bezig met een eveneens jonge klant. Een schutter die om raad kwam omdat zijn buks niet deed wat hij wilde. Teun had alle tijd voor de jonge man en na een uurtje ging hij goedgemutst met een nieuw veer, vervangen afdichtingen, een nieuw richtkijker en na stoomcursus luchtbuks schieten naar huis.

Ik heb met plezier geluisterd naar het gesprek met de jonge klant en na afloop verontschuldigde Teun zich dat hij me had laten wachten. Zijn argument: “Iedereen wordt perfect geholpen en anderen moeten dan maar even wachten”. Nou, dat was geen straf, want er was genoeg te bekijken in de winkel.
bewerkt-18

Ik had gebeld voor een regulator voor mijn Air Arms S410 TDR. Toen hij voor een schappelijke prijs aanbood om deze er ook nog even in te zetten en meteen ook mijn buks goed na te kijken kon ik daar geen “Nee” tegen zeggen. Eenmaal in zijn winkel zag ik dat hij zijn zaak aan het opstarten is.

bewerkt-0113We zijn samen in zijn werkplaats gedoken en daar werd duidelijk dat deze jongen passie heeft voor luchtbuksen. Zijn werktuigbouwkundige achtergrond is duidelijk te zien en je kunt zien dat hij al jaren dagelijks met luchtbuksen aan het sleutelen is. Op mijn vraag of hij gecertificeerd is neemt hij mij trots mee naar de plek waar hij zijn officiële diploma’s ingelijst heeft opgehangen. Hij heeft ze net een maand in huis en hij is in afwachting van zijn eerste bestelling luchtbuksen die hij nu zelfstandig gaat verkopen.

We spraken over techniek en over wat dat met hem deed. Hij is gek op oude buksen en in zijn werkplaats stonden een paar prachtige exemplaren, waar hij met glimmende ogen over vertelt. Hij is iemand die gaat voor de perfecte buks. Het wapen moet absoluut  stabiel zijn en de pellet moet precies komen waar hij hoort te komen. Als hij mis schiet dan wil hij zeker weten dat het aan hem ligt en niet aan het wapen.

Verder praten we over techniek en de manier waarop je natuurkunde, mechanica in je hobby en je leven gebruikt. Teun is zo’n man die alle technologie interessant vind en dat is iets wat hij van huis uit heeft gekregen. Daarnaast merk je dat hij inzicht heeft in zaken als ballistiek, mondingssnelheid en mondingsenergie. Hij vertelt dat dit soort dingen ook onderdeel zijn van de opleiding tot erkend wapenhandelaar en dat er weinig mensen zijn die hier veel verstand van hebben.

Ondertussen heeft hij mijn buks helemaal uit elkaar gehaald en de regulator gemonteerd. Na het vullen van de tank gaan we proefschieten en stellen vast dat de regulator in ieder geval prima functioneert. Ik moet er thuis nog wel mee aan de slag om de buks weer netjes op 16 Joule te krijgen.

Als Teun mij aan het einde van de dag uitlaat en hij zijn winkel sluit, dan weet ik dat er in Nederland een veelbelovende deskundige van luchtdrukwapens bijgekomen is. Een officieel erkende wapenhandelaar, met hart voor zijn klanten en nog hard aan het werk om zijn eigen onderneming op te starten.

Metura website
Winkel: Hoofdstraat 21A Albergen

6 gedachten over ““Ready for takeoff””

 1. Ha Teun,

  Proficiat met zo’n mooie start en deze lovende recensie op Achtertuinschutter.nl. Ik kom snel eens kijken in je nieuwe winkel in het dorp.

  Groet, Jos

  1. Ha stephan,

   Correct. Ik heb nog een hele bijzondere… Zal hem opzij leggen voor je.

   Groet
   Teun

 2. Met Teun is het prettig zaken doen.
  Hij heeft mijn Webleys Mark3 en Crosman 622 geweldig gereviseerd.
  Ze schieten goed.
  Groet Peter.

 3. Ik heb even geleden (de winkel van) Teun ontdekt, en kan hem alleen maar aanbevelen. Veel expertise, een uitstekende service, denkt met de klant mee en altijd vrolijk, binnenkort kom ik weer langs!

Reacties zijn gesloten.