BC-waarde bepalen

De ideale kogelbaan wordt beïnvloed door de weerstand van de pellet. In onderstaande grafiek wordt de ideale kogelbaan in blauw afgebeeld.

Ideale kogelbaan Hawke

De blauwe lijn is de berekende kogelbaan bij een BC-waarde van “1” en dat betekent dat de pellet geen weerstand ondervindt. De BC-waarde van de voorbeeldkogel is 0,029 en de invloed van de weerstand is duidelijk te zien in de lagere kogelbaan.

Als de BC-waarde van een pellet onbekend is dan kun je die met het programma Chairgun Pro bepalen. Wat je daarvoor nodig hebt is de mondingssnelheid, kaliber en gewicht van de kogel, hoogte van je richtkijker boven de loop, een luchtbuks die is nul gesteld op een willekeurige afstand. Als je deze gegevens invoert in Chairgun kun je de ideale kogelbaan bepalen door de BC-waarde op “1” te stellen.

kogelbaan 10m Hawke BC=1

In bovenstaande voorbeeld is de voorbeeld-buks nulgesteld op 10 meter. De range (van de grafiek) is ingesteld op 50 meter. De BC-waarde staat op 1, de mondingssnelheid op 264 m/s en de hoogte van de richtkijker op 3,75 cm. De grafiek geeft de ideale baan zonder weerstand.

Op een afstand van 50 meter los je drie schoten op de doelplaat met een A4 met een horizontaal streepje. (zo kun je afwijkingen naar links en rechts negeren) Vervolgens meet je de gemiddelde verticale afwijking in centimeters. Met de ideale kogelbaan (zonder weerstand) zou je een berekende afwijking van 0,877 cm (idiote nauwkeurigheid) te hoog verwachten. De werkelijkheid laat een afwijking van ietsje meer dan 2 cm te laag zien.

BC-waarde berekenen HawkeJe klikt nu met de muis (rechts) op de BC-waarde en kiest “Calculate BC from POI difference..”. (Point of Impact = trefpunt) Dan opent een pop-up scherm zoals hieronder.

Je ziet dat alle gegevens uit Chairgun zijn overgenomen. Alleen de POI klopt niet met de werkelijkheid. Vul hier nu -2,1 cm in en je zult zien dat de BC-waarde wordt aangepast naar 0,0290.

BC-calculatie

Deze kun je nu accepteren en dan sluit het scherm en keert Chairgun terug naar de kogelbaan met de aangepaste BC-waarde.

Als je al een BC-waarde van de fabrikant voor een pellet hebt kun je zo’n meting ook uitvoeren. Een BC-waarde is geen exact getal en deze kan iets variëren. Je bereikt daarmee dat Chairgun nog nauwkeuriger de baan voor jouw buks en pellets beschrijft.

Opmerking: Het calculatie-programma bevat fouten en loopt soms vast. Dat kun je vermijden door minimaal 30 meter tussen zero-range en target-range te houden. Het programma is ook stabieler als de initiële BC-waarde niet te extreem ingesteld staat. Aanbevolen waarde is 0,03.

Reclame
Uw reclameboodschap?

Het programma bevat een ongelofelijk hoeveelheid functies. Als je je niet laat afschrikken dan kun je veel plezier aan Chairgun beleven. Daarmee neemt ook het begrip van en het plezier dat je met je luchtbuks kunt beleven toe.

Verder lezen…

Handboek luchtbuksen